Jwyanza & Briggy

Jwyanza LP

En av mina absoluta favoritskivor är även en av de skivor jag tycker är mest spännande för informationen kring den var så länge obekant för mig.

Jag har alltid varit en stor fan av Brigadier Jerry. I mitt tycke är det möjligtvis den kanske mest underskattade deejayn alla kategorier. Till stor del måste detta bero på hur sällsynt det var för honom att gå in i studion. Briggys rykte spreds främst genom soundtapes när han uppträdde med Jah Love Muzik - ett ljudsystem som drevs av Twelve Tribes of Judah. Lyssnar man på en av dessa sessioner kan man inte hjälpa att undgå vilken oerhörd karisma han besitter. Han deejayar, skrattar, sjunger, talar, rullar sina »r« och håller dansen konstant levande med sådan lätthet som mig veterligen ytterst få deejays någonsin presterat (hatten av till General Echo som antagligen var Briggys ende like i detta avseende).

Därför är varje gång Briggy gick in i studion under den här tiden en anledning att fira. Singlarna han släppte var få och albumen färre! Just på grund av den anledningen var jag så ivrig att plocka upp det här albumet när jag såg det. Utan omslag och för cirka 150 kr tyckte jag den var aningen för dyr för min studentekonomi (jag dras fortfarande med samma taskiga ekonomi). Låtlistan fick mig dock att lägga de där sista slantarna ... de låtar jag kände igen var favoriter och de jag inte hade hört tidigare var av artister jag högaktade. Fem låtar av Briggy! Tre låtar av Icho Candy! Danny Dread! Barry Brown! U-Roy! Eufori!

Det var självklart först jag kunde snurra albumet på min lilla krigare till vinylspelare som jag insåg vilket jävla kap det var (och nu när man sett albumet på eBay inser man vilket kap den var för de där fjuttiga kronorna). Varenda en av de tolv låtarna är vinnare. Jag kan känna att folk slänger sig med uttrycket all killer no filler lite väl lätt men den här anspråkslösa lilla plattan är onekligen på en helt annan nivå! Som jag påpekade tidigare är det ytterst lite information som finns om albumet. Det verkar som att låtarna spelades in eller släpptes -82. Det mest kända spåren är antagligen Briggys »Pain« eller Icho Candys »Captain Selassie«. Den senare en otrolig rasta anthem som var oerhört populär i dansen.

Jag har nu senare fått reda på att skivetiketten drevs av Mikey »American« Riley som ursprungligen var från Ocho Rios men levde i staterna. Rytmerna hade han köpt från Jo Jo i Channel One med undantaget av »Pain« som producerades av Phillip Fraser. Albumet släpptes kring -86 och trycktes då endast upp i 300 exemplar utan omslag. En senare utgåva på CD ska ha släpps; detta kring -90 och den här gången med omslag. 150 exemplar behöll Mikey och resterande 150 gav han till Admiral från Admiral HiFi i södra Florida.

Jag vet dock fortfarande inte vem som mixade musiken. När det kommer till backningen så är det nog en kvalificerad gissning är att det är Rotradikalerna. Detta med tanke på studio och år och framför allt kanske just soundet.

A-sida
1. Barry Brown and Brigadier Jerry - Chalice
2. Icho Candy - Selassie I
3. Brigadier Jerry - Solomon
4. Danny Dread - Lemon Popcycle
5. Icho Candy - Going Home
6. Brigadier Jerry - Gwan A School

B-sida
1. Icho Candy - I Remember
2. Danny Dread - Humane Mechanic
3. Brigadier Jerry - Jah Jah
4. Brigadier Jerry - Pain
5. Malvo - Midnight Cowboy
6. U Roy - Answer

När 80-talets rub-a-dub äntligen kommer ses med samma respekt som 70-talets rötter så är detta utan tvekan en av de album som kommer paketeras om och släppas som en sedan länge försvunnen klassiker och då kan ni erinra er att ni hörde den först genom New Romantic. Specialisterna på just det här. Gwaan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0