Spellista för showen 16/5-10

Edi Fitzroy - Love the People Want

Idag körde jag ensam då Jens satt på tåget mot Stockholm när vi gick live. Det blev i sedvanlig stil när jag lirar lite tyngre roots och rub-a-dub. Känns som att Jah Pockets Jens är den som håller dancehall-stilen pon lock! Boken vann Martin Skyjuice! Grattis och hoppas du gillar den (maila mig din adress förresten kalcidis @ hotmail punkt com). Pinsamt nog (haha jag skäääms!) glömde jag att köra ut telefonen i mixerbordet så inget av diskussionen hördes i inspelningen. Han hade i alla fall rätt svar på frågan om vilka som var författare - Tero och Pekka. Stort tack till Seija som gav boken att delas som present!

Under sommaren kommer Jens att hålla i showen men jag gör ett uppehåll på några månader. Hoppas ni gillar sändningen!

1. Enos McLeod - Tel Aviv + Massacre (Pressure Sounds LP)
2. Jah Carlos - Prepare Jah Man (Wackies LP)
3. Sonya Spence - Peace & Unity (Skynote LP)
4. Natural Ites - Jah Works Mamma (CSA 12")
5. Edi Fitzroy - Love The People Want (Musical Ambassador 7")
6. Jr. Delgado - Loving You Is On My Mind (Jah Guidance 12")
7. Killerman Jarret - War In A South Africa (Trojan 12")
8. Frankie Paul - South Africa (Fu-Manchu 12")
9. Ijahman - Closer To You (Jahmani 12")
10. Malibu - Live Blanket (Style & Fashion 12")
11. Whitey Don - Murderer (Arista 12")
12. Dave Bailey - Runnings (Redman Int. 12")

Du kan ladda ner showen här;
http://www.megaupload.com/?d=612SBUJ5

Sugen på ett exemplar?

Reggae Inna multiple

... det kommer bli någon sorts tävling på söndag där man kan vinna ett exemplar av denna klassiska reggaebok. Se till att tune in och vara redo att ringa in.

När Soljie fick vara superhjälte...

Jämförde ett foto av Soljie i Volcano Revisited och kände att hur han skildras på omslaget till Rebel Soldier - The Lion of Judah Dub (Taxi LP) inte verkar vara riktigt verklighetstroget.

Det här är Soljie i studion;
Soljie

Det här är Soljie på omslaget;

sojie_rebelsoldier_thelionofjudahdub

... inte riktigt sanningsenligt kan jag känna.

Biko was born in the ghetto

merger press(500px)

Lyssnar på engelsk rockers. En hyllning till frihetskämpen Steve Biko. Tycker den är oerhört bra. Omslaget är också vackert. Merger är för övrigt en grupp som man bör kolla upp närmare om man inte har. De tar gärna in influenser från andra musikgenrer men gör det med stil. Deras album Exiles In Babylon är en av de bästa engelska rootsalbumet från 70-talet. Bara man ger den tid och lyssnar med ett öppet hjärta.

I vilket fall så såg jag att jag hade ett ljudklipp uppe på Soundcloud med smakprov av vokalversion och dub från följande låt så jag tänkte att jag kunde lika gärna dela med mig. Kan ju tänkas vara bra om ni någon gång snubblar över tolvan men inte vet om den är bra eller ej (jag ger bara ljudklippet ... bedöm ni istället).

Merger - Biko (omslag)

Merger - Biko (etikett)
Merger - Biko
Merger - Biko (dub)

Emergency Records 12" (1977, #ERD 0009)

Merger by kalcidis


Mr. Sparling och Roots Rockers posse!

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/934995/images/2010/mrspaulding_unseeneye_77463592.jpg

Mr. Sparling - Unseen Eye
Mr. Sparling - Version

Roots Rockers 12" (RR001)»Unseen Eye« var min första bekantskap med Roots Rockers posse och den mystiske Mr. Sparling (född Renford Fergison enligt skivomslaget). Låten invigde mig i det utan tvekan mest unika dancehall-soundet att komma från det tidiga 80-talets Jamaica. Rytmen som är mer känd under namnet Answer talar under producenten M. Duncans regi än mer klarspråk. För mig råder ingen tvekan om dess hyllning till den kulturella stiliseringen av rub-a-dub. En perfekt kristallisering och näst intill karikatyr av dancehallens samspel mellan trummor och bas. Eller kanske än mer påvisar den det vitala samspelet mellan trummorna, basen och mixerbordet.

»There is an Unseen Eye watching you my brother« ekar Sparling nasala toner. Jahoviah -- allerstädes närvarande -- vakar. För dig som söker beskydd, söker hans blick högt och lågt. Framförallt varnar Sparling även syndaren att Jah Jahs blick är alltäckande. Tar du en broders liv med pistol eller kniv spelar det ingen roll om du gömmer dig på högsta berg eller i djupaste hav. Över oss finns ett osett öga.

Dubben är kvävande obeah. Musikens fundament inbäddat i ångor av lammbröds callie.


sparling rusty

Don Carlos & Goldy Locks - Dance Gate
Mr. Sparling - Twelve Tribes of Israel

Rusty Int. 12" (#RI007)

Don Carlos och Goldies »Dance Gate« är en fin om än aningen oinspirerad låt. Förvisso värdig själv att införskaffa tolvtummaren för, men det är Mr. Sparlings hyllning till de tolv stammarna som är tolvans riktiga styrka.

Asher, Benjamin, Dan, Gad,  Issachar, Joseph, Judah, Levi, Naphtali, Reuben, Simeon och Zebulun nämns plikttroget. Rytmen som i andra producenters händer hade varit en lättsam historia måste här istället axlas på en jättes skuldror. Precis som ovanstående tolvtummare så är låten inkluderad på Sparlings fullängdare. Det är för dubben som du ska söka upp tolvan. Den är välsignad.

Det ironiska i sammanhaget är att de tidiga Roots Rockers-släppen spelades in på Aquarius studio. En studio som var känd för sitt lätta sound, väl lämpad för de polerade uptown-vibbarna men inte hårt nog för att fylla slum-vibesicalityn. Jag vet inte vem ingenjören var för dessa inspelningar men han gav Aquarius upprättelse. Jag vill gärna tro att det är Herman Chin-Loy själv men lutar mer åt att det antagligen är Mervyn Williams eller Christopher Daley - studions egna låtmixare.


Mr. Spaulding - Skank In The Dance

Mr. Spaulding - Skank in the Dance
Mr. Spaulding - Come Now Youthman

Roots Rockers 12" (#RRD 001)

Mr Spaulding - Skank In The Dance (no dub) by kalcidis

»Skiddely-diddely bow-ow-ow! Trodding through the dancehall with dubplate in hand. The dancehall ram, I took the mic in my hand. As I begun to sing crowd of people began skanking. I hear dem say I am the crowning king. So skank in the dancehall tonight.«

Den enda tolkning av »Trodding« som jag hört med likvärd tyngd är nog Carltons egna obskyra version för GG's. Det är aningen upphetsande att hör Sparling beskriva hur han stegar genom dansen med sin acetat i hand. Jag föreställer mig hur han når kontrolltornet, lyfter nålet på skivspelare och låter Roots Rockers posse visa sin närvaro.

Sparling nämner vilka Roots Rockers är i en låt på sitt album. Vissa av namnen är svåra att tolka, andra är uppenbara. Förutom Mr. Sparling själv och producenten M. Duncan så inkluderas även Super Star, Little Joe, Yellow Bird, Collie Amagideon (hårdaste namnet någonsin?!), Junior Marshall och aningen perifert även Ricky Tuffy.


https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-2/934995/images/2010/mrspaulding_theball_74754695.jpg

Mr. Spaulding - The Ball
Mr. Spaulding - Version

The Message 12" (#RR 00001)

Mr. Spaulding - The Ball (sample) by kalcidis

Ungefär samtidigt som jag föddes någon gång mitten av det tidiga 80-talet så näst intill upphörde Mr. Sparling att höras på skiva. Jag vet inte vad det beror på men den digitala revolutionen skördade sina offer. Det finns en 12" från -88 med Sparling och Ricky Tuffy i kombination där den tidigare låter fasligt obekväm. Det var det sista jag visste att han hade släppt tills jag fick hem »The Ball«. Jag hade ingen som helst information om låten annat än titel och sångare. Det var tyvärr inte ännu ett rub-a-dub-alster som jag hade hoppats men istället riktigt militant digi-roots från UK.

»The ball will make you fall. Cocaine get them out of control. Some of them thief and lose their soul.« Basgångens driv kantas av ett par plastigt huggande trummor och spartanskt synthblås. Det är inte lekfullt längre. Istället stirrar rytmen kallt framåt. Crack förändrade allt.

»Some of them steal to take it. Some sell them body to have it. Some sell them television set tomorrow morning them gone gwan fret! The ball. The ball will make you fall.«

Även om jag känner ett vemod över att Mr. Sparling försvann in i obskyriteten igen efter att näst intill ha lyckats slå så fylls jag likväl av tacksamhet för att karriären avrundades med »The ball«. En av de starkaste anti-crack-låtarna. Både text och produktion hittar nerven i drogens respektlösa natur.

... albumet är inte heller så pjåkigt. Läs recension (på engelska) genom att trycka på omslaget nedan.

mrspaulding_twelvetribes


Reggae Inna Dancehall Style Revisited

Reggae Inna Dancehall Style

För någon dag sen fick jag mailat till mig ett av de mer slutgiltiga utkasten av nyutgåvan av Reggae Inna Dancehall Style. Pekka Vuorinen som är en av originalförfattarna ihop med den bortgångne (och fantastiska) Tero Kaski har gjort ett otroligt jobb med att uppdatera och framförallt uttöka denna klassiska bok. Jag har alltid haft en plats i mitt hjärta reserverad för boken så det glädjer mig enormt att se den komma ut igen och det med sån värdighet.

Jag skrev för ett par år sen en liten lista med recensioner av reggaelitteratur jag hade läst och hade i bokhyllan (jag borde egentligen uttöka den listan ... kanske skriva recensionerna löpande på bloggen?) och skrev då såhär om Reggae Inna Dancehall Style (och ja ... recensionen är superlökig hahaha);

Reggae Inna Dance Hall Style
Pekka Vuorinen, Tero Kaski (Black Star, 1984)

Något av det bästa som skrivits om 80-talets dancehall. Pekka och Tero, två finska män som tidigare gav ut reggaefanzinet »Cool Runnings«, reste till Jamaica hösten 1983 för att intervjua männen bakom the Volcano Posse. Resultatet blev det mest levande dokumentet av denna numera svunna tid av jamaicansk musikhistoria. Intervjuer med i princip alla namn som »Junjo« associerade sig med den här tiden. Boken är ur tryck sedan länge men väl värd de extra slantarna och arbetet som kan tänkas spenderas för att hitta den då den i allra högsta grad borde vara obligatoriskt läsande i »University of Reggae Elevation for the Nation«!


Nyutgåvan kommer innehålla fler intervjuer som gjordes i samma veva hösten 1983. Även otaliga foton i färg, Sassa-posters och massvis med annat smaskens är inkluderat. Från att bara ha täckt Volcano är den nu ett tvärsnitt av Jamaicanska dancehallen under 1983 - och vilken fantastisk inblick det är! Av det nya materialet är jag specifikt imponerad av intervjuen med Jackie Mittoo som är väldigt insiktsgivande och därtill en av bokens längre intervjuer.

Designen är modern och väl bearbetat. Personligen gillade jag förstautgåvans simpla stil och rakhet. Jag har svårt för när man överbearbetar som den designmässigt ganska katastrofala nyutgåvan av Beth Lessers King Jammy's. Här har man varit kreativ med fotona men även haft den goda smaken att låta de flesta fotona tala för sig själva utan nya designelement inarbetat i kompositionerna.

Med tillåtelse av Pekka tänkte jag ge visa ett par av bokens uppslag.


01_front.jpg

02_preface

03_soljie

04_faces

05_channelposter

06_rapparobert

07_reggaegeorge

Greensleeves samarbetar med Stussy

Greensleeves Stussy

Blev precis varse det oerhört överraskande samarbetet mellan Stussy och Greensleeves. Förutom ett bar helt OK t-shirts så kommer det en bok med de hundra första omslagen från skivbolaget och lite andra intressanta produkter. Lätt värt att kolla upp närmare.

Älskar för övrigt fotot ovan som jag aldrig har sett tidigare. Man kan se Ranking Dread i grå finbrallor och blå jacka bredvid (vem jag antar är) General Saint. Sen känner jag inte igen fler ansikten på fotot.

Mer info finns här;
http://hypebeast.com/2010/05/stussy-deluxe-greensleeves-collection/

... gick in på Stussys hemsida (stussy.com) och kollade vad de hade att säga om kollektionen (det var RD och General Saint förresten!). En del väldigt roliga bilder att skåda (ännu en av mig tidigare osedd bild av Ranking Dread exempelvis). Go deh!

Spellista för showen 2/5-10

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/934995/images/2009/earlyb_31583321.jpg

Reggae! Lättare och somrigare tongångar fick förtur i dagens show. Från de mjuka tonerna av Junior English (vilken fantastisk sång) till Maddos emaskulerade toner. Vi hoppas ni gillar. Nästa gång är sista gången jag (Joakim) kör på showen då jag kort efter det drar till Oslo. Jens håller förhoppningsvis showen levande under sommaren.

1. Jackie Dennis - Rock Your Lover (Special Request 12")
2. Junior English - In Loving You (Burning Sounds LP)
3. Pat Kelly - Talk About Love (Burning Sounds LP)
4. Chantells - Waiting In The Park (Phase One/Motion LP)
5. Little John - Give Me Your Loving (Live Wire 12")
6. Anthony Johnson & Captain Sinbad - First Love (Live Wire 12")
7. Walls of Jericho (Joe Gibbs LP)
8. Morwells - In God We Trust (Black Lion 12")
9. Bim Sherman - Golden Locks (Century LP)
10. Early B - Wheely Wheely (56 Hope Road 12")
11. Maddo & Jango - Bite De Dust/Half Way Tree (D Music 12")
12. Prince Far I & Congo Bongo Ashanti Roy - '83 Struggle (Pre 12")

Ladda ner mixen här;
http://www.megaupload.com/?d=814MN7ZS

RSS 2.0