Ranking Dread live på radio!

Ranking Dread

Efter senaste sändningen så snackades det lite med Martin/Skyjuice om vilken fantastisk deejay vi tycker Ranking Dread är. Jag nämnde då att jag hade ett elva minuters långt radioklipp med honom från någon holländsk show där han kör live. Då jag googlade lite mer information om den så visade sig att det fanns ett klipp från samma show som är nästan en kvart längre! Så jag frågade snällt killen på DHR och idag laddade han upp det.

Så för er som är intresserade. Här kan ni höra Ranking Dread köra live på Moondogs radioprogram;
http://www.megaupload.com/?d=IFNQQS1C

Det fanns även ett småintressant tape på DHR med RD och African Love, 1983. Väl värt att laddas ner;
http://forum.dancehallreggae.com/showthread.php/83057-African-Love-1983

Sun shine dey yah!


Spellista för showen 21/02-10

Martin Skyjuice

Omgärdade i oceaner av snö sände vi idag ut kulturella radiovågor för de som öppnar sig för Negusmusiken. Martin »Skujyice« gästade oss på New Romantic Radio och levererade en av de kanske djupaste sessionerna vandrandes från bland annat de engelska betongdystopiska rötterna till de jamaicanska style & pattan-kulturella vibbarna. Ett mäktigt fint urval av sjutumssinglar och vi är djupt tacksamma för att du kom och spelade några av dina favoriter, Skyjuice!

1. Jah Lion - Melody For Negus (Congo 7")
2. Jah Lion - Negus Dub (Congo 7")
3. Dennis Matumbi - Eye Water (More Cut 7")
4. Revolutionaries - P.L.A (Well Charge 7")
5. Patrick Andy - Smiling (Hitbound 7")
6. Barry Brown - Running Star (Jabba Roots 7")
7. Jewells - Love & Livity (Cash & Carry 7")
8. Garth Dennis - Slow Coach (Sydna 7")
9. Knowledge - Mind Over Matter (Starbird Records 7")
10. Winston Jarrett - Run Away (Shaflames 7")
11. Winston McAnuff - Hypocrites & Parasites + dub (Top Ranking 7")
12. Dennis Brown - Runnings (D.A.N.S.C.I 7")
13. Freddie McGregor - Hungry Belly Pickney (Thunderbolt 7")
14. Black Uhuru - Pain On Poorman Brain (JR 7")
15. African Brothers - Practice What You Preach (Black Link International 7")

Ladda ner sändningen här;
http://www.megaupload.com/?d=LU59NVUP

Skyjuice gästar radion 21/2!

Rod Taylor och Skyjuice


Kommande sändning så har vi finbesök i studion i form av Skyjuice. Profil och veteran inom STHLM:s reggaescen och den här söndagen den som väljer musik medan Jens och jag sekkle an' cool i bakgrunden. Som vanligt är det 95,3 MHz alternativt THSRadio.se på söndag från 15.00 till 16.00.

Tune in if you rankin'!

Pablo Gad det stegande lejonet!

På sistone har jag börjat återbesöka många av de artister som först fick mig intresserad av reggae. Yabby You. Wailing Souls. Rico. Pablo Gad. Just specifikt Gad har väl kanske fått mest fokus på den lilla krigaren till skivspelare. Som producent var han väl egentligen inte nydanande på något sätt men det är hur han producerar som är det intressanta. Rustika steppers som fundament och över det kompromisslösa vokaler åtföljda av bompande kosmos-dubmixar.

Pablo Gad - Oh Jah

Pablo Gad - Oh Jah
Pablo Gad - Young Little Girl

His Majesty 12" (1980, #HMD 012)

A-sidan, »Oh Jah«, är vanligtvis den största anledningen att någon letar upp ovanstående tolva och det är ju på gott och ont. Det är trots allt en av Pablos mest uppskattade låtar. Men samtidigt finns den tillgänglig på det otroliga Best Of-albumet (som är en av de mest perfekta samlingsalbumen som släppts!) och här är den bara någon ynklig minut längre än albummixen. Därmed tycker jag inte det är någon mening att bli kallsvettig i jakt på tolvan bara för att. Den största behållningen för mig blir då helt plötsligt B-sidan som är tvärt emot vad titeln antyder en av Pablos hårdaste alster och inte en såsig kärlekshistoria.

»Young Little Girl« finns med på albumet Hard Times som är en milstolpe i engelsk roots. Där är låten ungefär tre till fyra minuter lång. Discomixen har en dub som bara den är på över sex minuter och sammanlagt är hela sidan strax över tio minuter. Gastkramande intensiva tio minuter av 80-talets mest exemplariska engelska rootsman.

Så köper ni någonsin den här tolvan. Gör er själva en tjänst och överraska er själva med att flippa till B-sidan. Ställ er sedan framför högtalarna och gör en bönsyrse-skank i vital stil.


Pablo Gad - Gun Fever

Pablo Gad - Gun Fever
Pablo Gad - Fever Dub

FORM 12" (1980, #FORM D001)Det som jag tycker är fascinerande med Pablo är att oavsett om han höjde tempot i steppande rötter eller sänkte det till meditativt roots-rockande så låter det alltid så militant. Det handlar inte om arrangemangen mer än det handlar om övertygelsen. »Gun Fever« är en ekoinbäddad rytm som underlag för en slö och brölig trombon. Över detta kommer Gad med sitt kännetecknande singjayande där han ifrågasätter vapenkrisen som sköljer över landet.

»Gun fever. Everything ah bang, bang bang. Read it in the morning paper and hear it on the radio. Gun Fever has taken Jamaica.
«

Grovkalibrig, mekanisk men utan rekyl. Dubben kryper fram. Metodiskt bryter den genom vallar understödd av fragmentariskt binghitrummande och inskjutna pianoklink i eko.


Keith Douglas - Teacher Never Taught Me

Keith Douglas - Teacher Never Taught Me
Keith Douglas - Teacher Never Dub Me

His Majesty 12", (1980, #HMD 015)Mig veterligen så producerade inte Pablo så många andra än sig själv (eller har jag blackout nu och kommer inse så fort jag skickat iväg inlägget att han producerat alster för en myriad talanger?). Den här 12" med Keith Douglas är i alla fall en av få skivor jag kan komma på som är en annan sångare över en Gad-produktion. Även utan informationen på skivetiketten hade det varit uppenbart om att Gad stod bakom produktionen. Hans kännetecknande kompromisslösa stompande med sitt murriga ljudlanskap är ett soniskt fingeravtryck.

Keith Douglas är främst känd som en lovers-sångare och han excellerar verkligen i den genren men det är inte utan att man saknar honom på fler kulturella inspelningar när man hör följande tolva. Sångarens frustration över utbildningens bristande förankring i ens liv är påtaglig. I kontexter från det allra mest mundäna till den fruktade kärnkraftapokalypsen kritiseras institutionen som ska skola oss att leva. Men vad hjälper Wordsworth eller Shakespear den fjättrade arbetaren.

»Teacher never taught me of this tribulation! Oh no! Of this strife and this poverty!«

Alla hjärtans dag för ensamma hjärtan.

Louisa Mark

Louisa Mark - Even Though You're Gone
Louisa Mark & Bushrangers - Gone Out

Bushays 12", (1978, #BFM 100)Gotta find a way somehow
Nothing's gonna stop me now
Gotta find a way somehow
Even though you're gone


Killing a man with wickedness increase Jaro!


Bara en liten uppdatering till alla soundälskare. Who Cork The Dance har gjort en av sina absolut bästa specialer någonsin. Kolla in här;
http://www.whocorkthedance.com/killamanjaro.html

Det blir inte bättre än så här i den lilla lilla tårtbiten av internet som tillägnas raggamuffinmusiken mer känd som reggae!

Flickr än en gång!

Samuel Micke

När man hela tiden har tusen projekt på gång samtidigt så får man försöka balansera dem på en fingertopp i schemat. Så vissa projekt hamnar lite i skymundan tills man har tid att fokusera på dem igen. Har i alla fall gått till skivhyllan och plockat ut lite album att scanna igen. Vill inte bränna ut det här kontot lika snabbt som jag använde upp förra.

Men nu har jag i alla fall scannat ungefär tio album och håller på att scanna fler. Samtliga omslag kommer åka upp på flickr-kontot med längre eller kortare kommentarer om musiken. En blandning av det obskyra med det mundäna och förhoppningsvis är alla intressanta att läsa. Kan bland annat lova ett par otroligt obskyra rub-a-dub-album, uppblandat med lite digitala deejays, något spännande livealbum som Rankin' Spicey kommer uppskatta, engelsk roots, ett och annat dub-album. Generellt en bredd av härlig musik från främst Jamaicas 80-tal men även ett par små dippar in i 70-talet.

Kolla in sidan här;

http://www.flickr.com/photos/skengbubbler/
... och förresten!

Mitt mysterium är löst!

Early B

Claire McLean & Norman Star Collins - Back Together Again
Simple Simon & Early B - The Creator/Stop The Robbery
Peach 12", Producerad av M. McKoy (198x, NM 001)

För detta tackar jag dancehallfantasten Captain från Frankrike! Den mannens kunskaper är bonanza! Kolla även in hans sida dancehallstyle.com. De mixarna har man lyssnat på mer än en gång!

Nu ska jag kolla på det sista avsnittet för fjärde säsongen av The Wire.

This is the question the people are asking...

Folk har varit på mig en hel del och frågat när King Culture-samlingen ska komma. Har inte riktigt kunnat ge något svar på det då jag faktiskt inte vet. Idag ringde i alla fall Everett och säger att han ska skicka infon så att jag färdigställa omslag och skicka tillbaka till honom. Frågan är bara när det där paketet med små lappar och bilder når mig. Det är ändock ett steg närmare.

Andra saker som sades på telefonen är att det ska komma två CD-skivor till varav en är med Stamma Ranks och den andra del två till samlingen jag gjorde till King Culture. Stammas verkar vara en samling av äldre släpp - den ska heta något i stil med Back In The Day (ja, inget höjdarnamn kanske ... men det är ju sekundärt). Bägge omslag ska göras av mig så det kan ju bli kul. Även en bok ska komma från Everett kallad Musical Journey eller dylikt (än en gång lite miss med namnet kan jag tycka). Låter sjukt spännande i alla fall. Kanadas och USA:s reggaescener är gravt underrepresenterade inom reggaelitteratur. Ett par fantastiska skivhäften är allt jag kan komma på (där Half Moon-samlingen måste vara en av de största missarna med sin avsaknad av information).

Min energi kommer dock att gå till att övertyga Culture om att släppa den där dubplattan han var på väg att släppa under tidiga 80-talet genom A. Doemans I&I Sounds i USA. Hans bägge dubalbum är fantastiska och det här skulle sammanfattas av material från hans starkaste period produktionsmässigt. För mig kan det mycket väl vara en av de starkaste dubalbumen som producerats. Förhoppningsvis kanske man kan övertyga honom till att pressa upp den på vinyl i 300 exemplar eller liknande. Göra ett fint silkscreensomslag som andas 70- och 80-talets trum och bas-dub-album.

Det kommer i alla fall ett dubalbum från A. Doemans 80-tals-sessioner och det är helt otroligt bra. Även ett vokalalbum följer (omslaget till vokalalbumet är gjort av mig ... antagligen kommer jag göra dubalbumet också). Det är något av den djupaste reggaen jag har hört. Inte ens vördade rumlet från Wackies når I&I Sounds frekvenser. Kommer uppdatera er med mer info om det så fort jag vet mer.
Ruffy & Tuffy och Iration - The Day After (Vocal)
Ruffy & Tuffy och Iration - The Day After (Version)

Mission 101 Records, 1992. Producerat av Ruffy Tuffy och Iration.Lyssnar på 90-tals-rötter. Gillar låten något helt otroligt mycket. Jens vet jag inte tycker den är något bra alls. Jag vet inte riktigt vad det är jag fastnar för men har mina aningar. Jag gillar den dock så pass mycket att jag lade ner arbete på att hitta producenten som för tillfället är bosatt i Chile. Exemplaret (som jag fick för billiga $12) var ett av hans två personliga exemplaret som han hade. Ett för att spela och ett som säkerhet. Men han blev så glad att folk ens lyssnade på den idag att han likväl kunde bli av med ett av de två exemplaren. Jag fick till och med det ospelade. Generöst.


Ruffy & Tuffy är fantastiskt starka vokalister. Vid den här tiden lät inte riktigt annan musik i Jamaica så här. Medvetenheten ihop med rytmen gör att den känns relativt malplacerad i kontexten den spelades in. Iration är av jag har förstått kanske Chiles viktigaste reggaegrupp och de har varit aktiva väldigt länge - vill minnas att jag läst redan sedan det tidiga 80-talet. Jag tänker mig att det är just den här anakronismen som ger låten sin edge. Irations gamla tänk ihop med Jamaicas jäkt att alltid vara i nuet ger musiken en oro i sig som resonerar fantastiskt med ämnet - rädslan över att få leva i spillrorna av vad ett annalkande tredje världskrig kommer lämna efter sig. Det tredje världskriget ett ämne som de bägge sångarna med elegans redan berört på debutalbumet.

Ruffy & Tuffy känner de flesta antagligen igen som de två små ungarna från Rockers som tränar Kung Fu. Iklädda röda track suits visar de sina stanses och är den egentliga fokusen för scenen utan att det är de som bär replikerna. En legendarisk liten kultscen från en klassisk liten kultfilm.

Jag började ladda upp lite musik på Youtube med tanken att ha ljudklipp till mina små singel-recensioner. Tyvärr gjorde jag misstaget att skicka upp lite väl många låtar utan att ha skrivit något om dem. Men för den intresserade så finns det ett tiotal låtar uppe på http://www.youtube.com/user/kalcidis. Flera är äldre låtar som jag har skrivit lite om, andra har jag inte nämnt än (eller kanske inte kommer nämna. Jag har märkt att suget att snacka om dem försvann så fort de åkte upp på tuben). Användarbilden på YT är från Norge när jag satt och åt glass. Inte undrar på att jag bryter ett leende från örlob till örlob. Glass är the foundation, son. Yuh hear?!

Kan du överföra en kassett till mp3?

Unity vs. Taurus

Jag har den här C90:n. Min lilla trofasta freestyle är död. Jag har en döende mp3-spelare men den fungerar i alla fall i nuläget. Sessionen är skitfet och jag vill kunna lyssna på den. Kan du hjälpa mig?

Maila mig på kalcidis _at_ hotmail _punkt_ com i så fall. Skulle vara ruskigt schysst. Så kommer vi dessutom ha en smaskig liten dans att dela på och kunna konversera om senare. Det skulle kunna låta såhär;

»- Whap'm, jah yute?
- Nuttin', star. I-man jus' a listen to Unity an' Taurus, yunno!
- A woah! Seen, rasta! Unity tuffer than metal, boss!
- Nuh worry yuhself, rasta. Ribs a keep dance pon lock from clarks bootie to head top!
- Ites, gold an' green!
- JAH!
- RAAAAASTAFARI
- Do you love Marcus Garvey?
- I-tinually


Sen studsar jag vidare till bokhandeln och plockar kuvert och du kanske går hem och skakar dina lockar.

Spellista för showen 07/02-10

Ranking Dread

Det blev som sagt en Ranking Dread-special. Kort måhända men desto mer fylld till bredden med rariteter och klassiker med denne otrolige karaktär. Tyvärr blev det lite tekniska problem och de första 10 minuterna är försvunna ... detta ihop med en musikfil av aningen hoppig karaktär pga en konstig ripp. Musikens kvalitet bör dock skina igenom. Vi hoppas ni gillar.

1. Gregory Isaacs - Word Of The Farmer (Cool Ruler, Virgin LP)
2. Ranking Dread - Rainy Night In London (Kunta Kinte Roots, Burning Sounds LP)
3. Gregory Isaacs - Party In The Slum (Cool Ruler, Virgin LP)
4. Ranking Dread - Run Them Jaha (Kunta Kinte Roots, Burning Sounds LP)
5. Ranking Dread - Same Thing Happen Everyday (Freedom Sounds EP)
6. Ranking Dread - Shut Me Mouth (Greensleeves 12")
7. Barry Brown - I Love Sweet Jah Jah (I'm Not So Lucky, Black Roots LP)
8. Ranking Dread - Nuh Trouble Natty Dread (Lots Of Loving, Stand Firm LP)
9. Barry Brown - Jah Never Sleep (I'm Not So Lucky, Black Roots LP)
10. Ranking Dread - Wah-Go-Ah-Africa (Lots Of Loving, Stand Firm LP)
11. Anthony Johnson & Mystic Eyes - Life Is Not Easy (Mysterious, Burning Sounds LP)
12. Ranking Dread - Sister Lorna (Girls Fiesta, Burning Sounds LP)
13. Linval Thompson - I Love To Smoke Marijuana (I Love To..., Trojan LP)
14. Ranking Dread - Marijuana Soul (Girls Fiesta, Burning Sounds LP)
15. Junior Delgado & Ranking Dread - You Really Don't Love Me (Soundoff 12")
16. Gaylads & Ranking Dread - Love Is A Hurting Thing (Religious Foundation) (Black Roots 12")
17. Sugar Minott - Hard Time Pressure (Sufferer's Heights 12")
18. Ranking Dread - Superstar (Lots Of Loving, Stand Firm LP)

Ladda ner här;
http://www.megaupload.com/?d=ILYKSHSU

Nuh trouble Ranking Dread 'cah Jah will lick off yuh head!

Ranking Dread Nyhet
Ja, jag är ledsen och jag skäms. Men bloggen har fått sitta på the back burner de senaste två månaderna. Studier, resor och framför allt livets olidligt tidskrävande natur har bestulit mig tiden och orken att riktigt engagera mig här. På söndag blir det i alla fall en special med min favoritdeejay Ranking Dread. Detta överraskande nog på begäran av Jens.

För att komma i stämning har jag senaste tiden lyssnat en hel del på ett fantastiskt sound tape med två av Englands mäktigaste sounds - Coxsone vs. Moa Ambassa (Wandsworth, 1979). Ett av få tapes jag hört Ranking Dready köra på - åh, hur vackert och fröjdfullt det är! Han passar micken ett par gånger med några lokala chattare som är grymt duktiga men behållningen ligger helt och hållet hos det habila bubblandet RD skjuter av. Kassetten inleds av en session med Gregory Isaacs »Mr. Brown« och Ras Midas enorma »Good Old Days« (en av Lloydie Coxsones hårdaste släpp), därefter följer Mike Brooks socialrealistiska stepper »Rum Drinker« (kolla även upp next cuten av Roman Stewart, »Herbalist«, som var en stor låt för Fatmans sound). Det är över den sistnämnda som Ranking Dread först kommer in anpassandes bland annat Tapper Zukies legendariska frasering från »Oh Lord« över rytmen men samtidigt otvivelaktigt rotad i sina egna starka singjay style.

Dance have fe cork! The ital sell off! The goat a nyam up! The liquor drink up! The herb a smoke up! My idrin them a laugh! Go deh Coxsone! Go deh! Dub it rasta! Dub it!

Därefter följer han på de besinningslöst hårda dubbarna till rytmer så som Well Pleased & Satisfieds tematiska »Open The Gates Bobby Bowa« (Open the Gates Babylonians. Zion heights we want to go!) och Gregory Isaacs kanske största låt - »Universal Tribulation« (måste vara Coxsones dubplate då mig veterligen ingen dub av den här cirkulerar ute på vinyl).

Kassetten är en fantastisk uppvisning på vilket sound som föll i favör för de engelska ljudsystemen.

Fotot ovan är taget hemma hos Penny Reel i London. Till vänster skådas min skjortbeklädda arm som håller upp tidningen och till vänster anas Jah Pockets näsa. Reel själv, står till höger om mig pilemariskt berättande både en och två anekdoter om denne karaktär som levde större än livet. Tidningen är Evening Standard och artikeln publicerades den åttonde november, 1988.

Missa inte att ratta in radion på söndag!

RSS 2.0