Roots man vibe in the dance

Min första bekantskap med dancehall var de tidiga Junjo-alstren. Den sorts dancehall som doftade jordiga rötter över en simplistisk Roots Radics-backning. Utkrastilerade trummor och bas klart mer spartanskt än vad Revolutionaries, Aggrovators osv erbjöd bara något år tidigare. Anledningen till det här inlägget är att om det är någonstans jag ständigt återkommer så är det ju den här tidigare dancehallen. Då rub-a-dub var i sin linda och fortfarande närde sig på sin historia. Innan fantastiska Punaany slog igenom och den bhangrainfluerade raggan blev normen. Till viss del kan man kanske även spåra bortfallet vid Sleng Teng. Jag älskar Jamaicansk musik i många av dess former, rent av de flesta men det är för alltid åren -79 till -84 som euforin att fylla mina öron, bröstkorg... right dung till mina fötter. Jag har recenserat (kommenterat snarare?) en hel del rötter och en hel del digitalt på sistone. Detta är en hyllning till mina riktiga idoler!

Delgado

Även om jag ser Delgado främst som en roots-artist iomed sina definierande inspelningar för DEB och Perry på 70-talet så ska man ju absolut inte räkna ut honom under det senare decenniet. Fast det vet ni ju redan. »Don't make me blue ... Loving you girl is always on my mind« vädjar Jux sådär kännetecknande hest. Rytmen som är av särdeles tyngd måste vara ett Roots Radics-stycke. Den långsamt insvepande i basgången som låter sig perforeras av de djupa trummorna. Peer vibes, star! Dubben som är ett precis lika fint hantverk får mig att tänka på Jux kvidande i vokaldelen »all night she kept me rocking, all night she kept me rocking in a fine style«. Hur sanna är inte hans ord. För hon är underbar - rytmen.
Lyssna


Don Carlos

Don Carlos kommer på fredag och det ska bli ett genuint nöje att får höra honom live för första gången. Hoppas på att han spelar personliga favoriter så som »Nice Time (Late Nigh Blues)«, »Hog & Goat«, »From Creation« och »Prepare Jah Man«. Vissa mer sannolika att höras än andra. »Mr. Big Man« är en sån låt som jag är tveksam på om han kommer köra. Det bör han gör för det är en av hans absolut bästa alster. Rytmen som används är samma som Al Campbells »Bad Boy«  - en stor rytm med fantastiska alster på sig av artister så som de tidigare nämnda och även andra som Welton Irie, Simple Simon, Clarence Parks, Cornell Campbell och fler. Don Carlos är en av mina favoriter. Jag orkar egentligen inte börja gå in i varför den är så fantastisk ... jag lägger upp ett litet smakprov precis som med Jux låt så får ni förstå själva varför.
Lyssna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0