It dread ina Norge!

I-Roy med picka

Författaren Syphilia Morgenstiernas något oväntade Kingston-äventyr publicerades 1979 och skildrade hur hon i sällskap med legenden I-Roy fick bevittna en kokande gryta av reggaekultur. Året 1978 var Jamaica som allra mest inne i rockers-soundet och började precis snegla på rub-a-dub-stilen. Syphilia som inte långt innan sin resa blivit helt frälst av reggae besöker Randy's skivaffär och träffar där en man som hon kommer ha ett förhållande med under fem år, den mest elegante av chattare -- I-Roy. När hon återvänder till Norge så sammanfattar hon sin unika guidade tur genom Kingstons slumområden.

Boken Reggae - I fritt fall fra Babylon mot Jamaicas indre släpptes i Norge och var initialt hyllad tills pressen fick nys om vad ganja-kapitlet verkligen handlade om. Över en natt bojkottades den och försvann från bokhyllorna. Jag har själv letat efter boken varje sommar jag besökt Norge. Det är därför jag ser det med så stor glädje att Syphilia nu har hittat till nätet och väljer att publicera all text på sin hemsida ihop med en drös fantastiska foton på reggaelegender så som I-Roy, U-Brown, Mighty Diamonds, Mighty Maytones, Skyjuice, Crucial Bunny, King Tubby och så många andra att jag knappt kan minnas urvalet.

Läs historien bakom den kontroversiella publiceringen, boken i sig och kolla på de fantastiska fotona. Idag hade jag egentligen tänkt att göra massvis med byråkratiskt arbete men just nu känns det som att jaskiteri. Jag vill bara läsa norska och kolla på U-Brown spela svälta räv!

http://www.itdread.com



Ranking Joe, U-Brown & Skyjuice

Kommentarer
Postat av: Martin Blomqvist

Helt magiskt!!!!! Vilka bilder!!!!! Den på Tubby och I Roy.... wow!!! Tommy McCook i studion med Crucial Bunny!!!! Goldmine fe true!!!!! Lyssnade precis idag på den eminenta samlingen med I Roy "Don´t check me with no lightweight stuff"....... Tack för länken!!! Här kan man bli sittandes ett tag verkar det som!!!!



M

2010-11-04 @ 19:33:31
Postat av: Joakim Romantic

Ja, det är helt sjukt bra bilder. Verkligen fantastiska. Älskar fotona med Crucial Bunny i studion när han broderligt delar en pinne aishen med I-Roy.



Jag har faktiskt inte den BAF-samlingen. Ryktesvägar ska en av I-Roys söner leva i Oslo.

2010-11-04 @ 19:58:34
URL: http://newromantic.blogg.se/
Postat av: Lars

Fantastiskt tips.



Tack.

2010-11-05 @ 14:25:35
URL: http://vegablogg.blogspot.com/
Postat av: nille

Hej!



Kul att ni hittade Mari Toft! Ja boken är verkligen svår att hitta, bodde i Oslo åren 2001-2003 och sökte med lampa och lykta men ej...



I Roy spelade i Oslo 1979 vid öppningen av Oslo Reggae Club, en kompis till mig selekterade. Skivan "Leggo Dub" averkades bl.a. (Han gillade Gregory rytmerna bäst, R.I.P.)

Bild nedan.



http://www.rockheim.no/gallerier/norskpunk/1979-032.jpg



("Punky Reggae Party!" på riktigt.)



Detta foto http://www.itdread.com/img/photoweb/large-28.html finns på baksidan av "Cancer" http://www.recordmania.net/showcover.php?o=1&artist=I-ROY&album=CANCER&pic=RAN55429.jpg dock utan att Mari Toft blev krediterad. Hon blev dock krediterad, även om felstavat, som Marie Toft för omslaget till "World On Fire".



Jag tror nog att ryktet om att en av I-Roys söner skulle bo i Oslo eller Norge bara är ett rykte.



Big Up till er och Skyjuice!!



Nille

2010-11-06 @ 10:28:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0