Lejonet kröntes till kung

West Molites

West Molites - I See A Sign
West Molites - Version
Big Dread 7", 197x (#RD3130)
Producerad av R. Davis och L. RickettDet blir mig än klarare att jag fördelar min kärlek till reggae på lika delar dancehall som roots. Jag har länge sett mig själv som en i första handen dancehall-fan och i andra hand rootskille. Jens har med sin klarsynthet refererat till mig som roots-Jocke ett längre tag. Jag är inte helt redo att bekänna mig till det än. Men samtidigt lystrar jag till det som Sammy Dread sjunger på sin »Sammy Dread Style« (Ital International 10"): »Jah control I in a dancehall style«. Det ironiska i det  hela är att ju djupare jag går ner i kulturella ljud desto mer kräsen blir jag. Jag klarar inte av den tröttsamma repetativa mollen med tradiga texter som slungas ut om och om igen. Det är snarare i de melodiska rötterna jag finner min styrka.

West Molites är monotont meditativt. Basgången är underaccentuerat elegant. Den rör sig om och om igen i sina tidigarelagda fotsteg. Likväl är den inte utstuderad moll. Det är en hymn. Rytmgitarren hugger. Trummorna är uppfyllda av samma ande. De är en hymn.

»This is a land of unity.
Just stop the fight and you will see
that you have love peace and harmony.

I see a sign and it's the rainbow.
The rainbow.
I see a sign and it's the rainbow.
The rainbow.

The lion, the lion, the lion
was crowned the King.
Crowned in peace love and harmony
«

Det är det återhållna i sången och rytmen som ger låten sin värdighet. Behovet av att skrika ut sin övertygelse finns inte. Istället delar sångaren med sig av sin personliga övertygelse i en djupt esoterisk hymn. Om hur lejonet blev krönt Negus. Omgärdad av fred, kärlek och harmoni.

Dubsidan som följer är avskalat trummor och bas, tyngd av delaydränkta vokaler. Congo natty dreadstil som statuerad av King Tubby.

Det tog mig ett tag innan jag insåg vilka West Molites var. Namnet på sångaren, L. Rickett, lät bekant men jag kunde inte placera det. När jag ett tag senare läste en intervju med en av de legendariska gamla rootsgrupperna såg jag namnet igen. Lloyd Ricketts var en av sångarna i the Itals. Kunde det vara Lloyd Ricketts? Jag skulle spela singeln än en gång för att jämföra rösten då jag såg namnet på den andre som producerat låten; R. Davis. West Molites är uppenbarligen the Itals med Ronnie Davis som körar och Lloyd Ricketts i fokus.

Kommentarer
Postat av: Levi

som du säger jocke, det är the itals, har en samlings lp på blue hawk där den här låten finns med dock krediterad till ronnie davis. jah control we inna dance, straight.

2012-03-21 @ 08:23:53
URL: http://www.rhythmbuilder.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0